Snøen er i ferd med å smelte bort og det er på tide å evaluere sesongen man har vært gjennom. Det kan føles litt tungt å skulle bruke tid på å se gjennom treningsdagboka og tenke over det som er gjort. På denne tida av året frister det mer å enten koble ut trening en liten periode eller å bare gyve løse på en ny treningssesong. Men det vil være en god investering å bruke litt tid på å evaluere det man har gjort det foregående året – for å virkelig finne de riktige grepene i en ny sesong. Uansett om det har gått bra i vinter eller om man er litt skuffet, justeringer må til for å få best mulig utvikling.

Hvordan gå fram i en evaluering?

Hva kan jeg som trener bidra med i en slik prosess?

Hva bør være resultatet av en evaluering?

 

Hvordan gå fram i en evaluering?

Begynn med å se på målene du satt deg før sesongen, både når det gjelder resultater og ikke minst med tanke på egenskapene du ville utvikle. Har du klart dette? Hvorfor/hvorfor ikke? Bruk litt tid på å se gjennom treningsdagboka og leit etter svar. Dersom du ikke har lykkes i sesongen som har gått, er det gjerne en av to forklaringer. Enten har kontinuiteten vært for dårlig, eller så har totalen av treningsinnholdet ikke vært god nok.  

Kontinuitet er selvsagt avgjørende for framgang. Perioder med sykdom eller skader, gjør det vanskelig å ta store nok steg. Med fornuftige grep kan man ofte få trent bra på tross av skader, men sykdom fører nesten alltid til at det stopper opp. Da jeg begynte som landslagstrener fikk jeg virkelig se betydningen av god helse. De aller beste trener kanskje ikke så mye mer enn de neste beste, men de er råe på å ha kontinuitet. På damelandslaget var snittet under ti sykedager i året, og de aller beste hadde knapt noe sykdom. Dette har nok litt med genetikk å gjøre, men akkurat det får du gjort lite med. Det du derimot kan gjøre noe med, er å finne grep som kan hjelpe for nettopp deg. Se gjennom treningsdagboka og prøv å finn mønster for når og hvorfor du blir syk. Og leit i tillegg etter tiltak du kan gjøre for å minske mulighetene for sykdom. Det kan være enkle grep som å være rå på å skifte, drikke og spise rett etter trening, eller det kan være treningsmessige grep. Det aller viktigste vil for mange være å tørre å være tålmodige etter sykdom. Alt for mange starter opp for tidlig og for brått, og får tilbakeslag.  

Dersom kontinuiteten på treninga er god, men framgangen likevel ikke er som forventet – må du se nærmere på treninga. Jeg blir ofte oppringt av utøvere som strever på akkurat dette punktet.

Hva kan en trener bidra med i en slik prosess?

Når jeg først begynner å se gjennom treningsdagboka, kan det ofte være vanskelig å se hva som er problemet. Det typiske er at hver enkelt økt ser god ut, men at totalen av treninga mangler en rød tråd. Har du hatt nok standardøkter, har du nok økter rettet mot utvikling av prioriterte egenskaper, har du hatt en periodisering som sørger for nok overskudd på riktig tidspunkt? For de aller fleste skorter det for mye på ett eller flere av slike områder. Det kan være vanskelig å se selv, men for en trener som kan se det litt utenfra og i tillegg har sett gjennom hundrevis av dagbøker, kan man ofte finne svaret på hvilke grep som må gjøres.

I tillegg kan en trener bidra til å stille de riktige kritiske spørsmålene og få utøveren til å tenke godt gjennom det som er gjort og hvordan det skal gjøres enda bedre kommende sesong.

Hva bør være resultatet av en evaluering?

Etter en godt gjennomført evaluering bør du sitte igjen med ærlige svar, mer innsikt i egen trening og klare prioriteringer å ta med inn i kommende sesong. Har du lykkes med dette, vil du kjenne deg motivert for å legge en god plan for kommende sesong. Det er morsomt å planlegge når man har klart for seg hvilke grep som skal gi stor framgang. Sitter du igjen med dette, har det virkelig vært verdt å bruke tid på evalueringen.

Mer om hvordan du skal gå fram i sesongplanlegging kommer i et eget blogginnlegg snart. 

Er du interessert i et samarbeid for den kommende sesongen? Det er få plasser igjen, men jeg har åpnet opp for å kunne samarbeide med noen utøvere til. Trykk her for å se mer om hva jeg tilbyr: Treningsveiledning