Vinteren er i anmarsj og mange av seniorene jeg følger opp har sesongstart på Beitostølen om kort tid. Det er spenning i lufta, snart får vi de første svarene på hvem som har tatt størst steg gjennom sommer og høst. Mens eliten har bygd opp treninga med tanke på å prestere de neste ukene, er dette en tid for å komme seg godt i gang på ski for de fleste andre. Denne artikkelen vil tar for seg trening inn mot sesongstart og den første perioden på snø. Først og fremst vil du få svar på:

Hvordan trener man inn mot sesongstart?

Hva er lurt å prioritere treningsmessig i overgangen til skisesong?

Trening inn mot sesongstart

Gjennom vinteren går det ofte slag i slag med konkurranser, og det kan være utfordrende å bygge en skikkelig formtopp. Men nå til sesongstart, har det vært en unik mulighet til å bygge opp treninga over tid med tanke på å prestere. Hvordan legger man opp en slik forberedelse? For det første må man ha en plan, og den bør aller helst legges tidlig.

De jeg følger opp som virkelig prioriterer form i sesongstarten, har hatt inngangen til Beitostølen i tankene i hvert fall siden august. Da begynte vi å snakke om hvilke erfaringer man har gjort seg tidligere og hvilke økter som får det til å fungere best. Både periodisering og nøkkeløkter er plottet inn i god tid, og samlinger og annet i treningshverdagen bygges inn for å sikre at totalen blir riktig for den enkelte.

Gjennom sommeren og starten av høsten gjøres det mye likt i de ulike langrennsmiljøene. Men nå før sesongstart er det mange som prøver å være veldig kreative. Det finnes ulike måter å lokke fram formen på, men dessverre er det nok mange som også prøver litt for hardt. For de aller fleste handler det først og fremst om å fortsette med god grunntrening og holde oppe treningsmengden gjennom september og oktober. Andelen hard trening går gjerne litt opp, men de færreste pøser på med hardøkter. Man vil være i form gjennom hele vinteren og da må man finne en formtopping som fungerer både på kort og lang sikt. Så lenge man får gjort sine nøkkel-hardøkter nok ganger i løpet av høsten, er det viktigere å ha god kontinuitet på mengde.  

En gang i slutten av oktober eller måndesskiftet til november, bryter man opp med noen lettere dager eller en lettere uke. De fleste som har ambisjoner om å prestere i sesongstarten, trener så mye at det å slippe litt opp gjør at det tar noen dager før man føler seg bra. Kroppen får litt sjokk av hvile, men når man er ordentlig inne i treninga igjen etter de lette dagene begynner overskuddet å gi effekt. Da er man klar til å få mye ut av de siste viktige hardøktene før sesongstart. De fleste legger inn en periode med to til tre tøffe hardøkter, halvannen til to uker før det skal presteres. En av disse er gjerne et progressivt testrenn, slik at man er vant til skirennfølelsen igjen. Den siste perioden inn mot rennene trener man ganske normalt, men med litt færre lange langturer. Og om formen allerede er på plass, går man ikke «i kjelleren» på de siste hardøktene. Siste dag før rennene er det gjennomgang av løyper, litt hurtighet og gjerne også noen halvharde drag. Deretter er det bare å utnytte de gode forberedelsene og ta ut det man har inne.

Trening i overgang til vinter for yngre løpere og mosjonister

Selv om seniorene har det travelt med å få gått en del på ski i november, haster ikke dette like mye for yngre løpere eller for mosjonister. For disse gruppene er det vel så mye å tjene på en gradvis overgang til skisesong, samt å holde oppe god grunntrening langt inn i vinteren. I stedet for å reise rundt på jakt etter snø, bør du prioritere å holde fram med den gode barmarkstreninga fra tidligere i høst. Du kan gjerne spe på med en langhelg på ski, eller gradvis flere og flere økter på snø om du har mulighet til det. Men om du plutselig går rett over på nesten bare ski, kan det bli tøft for muskulaturen og du må gå ned på treningsmengden. Om du vil prestere på ditt beste utover vinteren, er det ikke ideelt å trene mindre i november og desember. Kos deg på ski, men det trengs ikke mest mulig skigåing i denne perioden. Når du først er på ski, bør teknikk prioriteres høyt. Gå en del uten staver og kjør litt progressive intervaller slik at du gradvis drar med deg teknikk og godfølelse i stadig høyere fart. Det å få gått noen lange distanser, eller sågar et turrenn tidlig på vinteren – vil som regel slå godt ut for perioden etter det.  

Og både for yngre og eldre løpere er det viktig å huske at vinteren er lang, og forhåpentligvis blir det mange skirenn. Alt står ikke og faller på å lykkes fra start, men det gir trygghet å ta med seg en god åpning på vinteren. Og dersom jobben er gjort gjennom sommeren og høsten, er det ingen grunn til å ikke kunne vise det fra start.

Om du ønsker råd for hvordan du skal bygge opp treninga framover, er det bare å ta kontakt. Fyll inn et skjema her, eller mail/ring på rogn@topptrent.com / 91798159.