God teknikk i langrenn kjennetegnes av effektiv framdrift. Hvordan skal du skape mest mulig framdrift med minst mulig bruk av krefter? Ikke fortap deg i små detaljer, men finn de store oppgavene som virkelig gir utslag på helheten av din teknikk og på resultatlista.

Langrenn er en svært sammensatt idrett når det kommer til teknikk. Det er store variasjoner i løyper og fører, og du er avhengig av å mestre enn rekke ulike delteknikker og gir. Du må i tillegg utvikle følelsen med når og hvordan du best skal bruke alle disse girene. 

La oss ta dobbeltdans som eksempel, denne teknikken inneholder utrolig mange gir og tilpasninger. Svært mange variabler i teknikken justeres ut fra fart, terreng, underlag og individuelle preferanser. Hvordan skal du treffe med dine valg og sikre mest mulig effektiv framdrift i løypa? Svaret er som med det meste annet, med riktig type øving.

Om du skal lykkes med å skape effektiv framdrift må du gjøre teknikktrening til en sentral del av din treningshverdag. Du må ha de riktige oppgavene å jobbe med og du må utvikle en følelse for når du "treffer". Videre må du øve over nok tid, slik at de gode løsningene sitter når du blir sliten eller når du blir stresset i en konkurransesituasjon. I denne jobben kan innspill fra en erfaren trener være veldig nyttig, men det aller viktigste er at du selv prioriterer teknikkarbeidet. Teknikk bør være en del av hver eneste økt på ski og rulleski. Da vil du over tid utvikle både en bedre følelse for teknikk og forhåpentligvis også en mer effektiv teknikk.

Etter hvert kommer jeg til å legge ut innlegg om hver enkelt delteknikk. Da kommer jeg til å legge ut teknikkvideoer og gi eksempler på effektive øvelser og arbeidsoppgaver. Selv om hver enkelt utøver har sin unike teknikk og sine individuelle arbeidsoppgaver, er det også mange oppgaver og prinsipper som går igjen.  Følg med for tips, eller ta kontakt om du ønsker hjelp med å finne de riktige arbeidsoppgavene og arbeidsmåtene for å få en enda mer effektiv teknikk.

Ønsker du et samarbeid innen teknikkutvikling, se her

 

Hva kjennetegner god teknikk:

Effektiv framdrift

Kraftfullt og avslappet 

Balanse på en ski

Rytme og flyt - "hjulet går rundt"

Riktige posisjoner når stavene treffer bakken, samt i innledningen av fraspark/skyv

Effektiv overføring av kraft i stavtak og skyv/fraspark

Riktig gir i forhold til fart, terreng og underlag

Evnen til å kjenne når man "treffer" og til å ta de riktige taktisk-tekniske valgene

Skape fart inn og ut av terreng, over bakketopper, ut av svinger