Det finnes ingen fasit når det gjelder trening. Men praktisk erfaring, forskning og teori har gitt mange holdepunkter i forhold til hva som fungerer godt. Om denne kunnskapen tilpasses dine erfaringer, egenskaper og ambisjoner, øker du mulighetene for å nå dine mål. Jeg kan sette opp planene som kombinerer dette - deretter er det bare å komme seg ut på trening!

Min treningsfilosofi bygger i stor grad på det som historisk har fungert innen langrennssporten. Men verden går framover, det kommer stadig nye elementer som kan heve effekten av treningen. Det gjelder å implementere noe av dette uten å endre for mye av den basen som alle bør ha i bunn. Jeg er også inspirert av trening innen løp, der man i større grad prioriterer trening på høy fart. Det finnes mange måter å bygge dette inn i langrennstreningen og det er også viktig at man gjør nok av det i relevant terreng i rulleskiløyper og skiløyper.

Dersom du er en ung utøver som vil bli best i verden, er variert og mye trening gjennom mange år det aller viktigste. Framgang er viktig, men det må også kombineres med trening som forbereder deg på å tåle/få topp utbytte av treninga som kreves på elitenivå. Det holder ikke å trene mye - kvaliteten, sammensettingen og totalen rundt treninga må være topp. Tålmodighet er viktig i en slik prosess, men det er selvsagt mulig å kombinere optimal langsiktig satsing med god utvikling og resultater underveis.

For deg som har trent i mange år, eller har begrenset tid til trening, finnes det heldigvis mange grep som kan gi deg mest mulig utbytte i forhold til mulighetene i din hverdag.   

Kan et samarbeid om din trening være aktuelt? Trykk på denne linken: Kom i gang

 

Hovedpunkter i min filosofi:

Høy treningsmengde (også i sesong)

Klar prioritering av utholdenhet, teknikk og hurtighet

I ung alder må det trenes variert - slik at man tåler/får utbytte av treningen som kreves på elitenivå

Tren spesifikt mot det du møter i konkurranser

Få nok trening på høy fart og i relevant terreng

Avgjørende å ha en plan og en "rød tråd" i treningsarbeidet

Effektiv trening avhenger av forberedelser, gjennomføring og restitusjon

Ta eierskap til din egen trening - men ha noen å sparre med